A
As I walked along the city streets, I passed a young man who was searching through a small block of land that contained a mix of leaves and rubbish. I was somewhat puzzled why someone like him would be searching through rubbish. Finding this a little odd,_I asked him, “What are you searching for?” He replied very simply that he was looking for bills of money.
After talking with him for a little longer, I found out that he had become homeless just three months ago after getting laid off from his job. Since then, he had been working parttime jobs in a doctor's office and in a food bank to earn some money. But he made so little that he lost heart. The man seemed fairly talented, although a little dirty.
I offered him a freshly baked peanut cake that I had baked that day. His eyes lit up, and he eagerly jumped at my offer. He immediately took the cake with his dirty hands and quickly began eating the treat on the spot.
I told him that our thought created our reality, and suggested that he not give up and think in a positive way. I also said that he was young and everything was possible. As he chewed the cake, what I said seemed to have an effect on him, and he told me that he would cheer up and try to find a good job.
My sense told me that he might begin to see things a little differently from then on. While walking away, I was thinking of a man eating a cake packed with potential (潜能) of raising his confidence. And so it was!
语篇解读 本文作者用自己的方式鼓励一个无家可归的人鼓起生活的勇气。
1.What does the underlined word “odd” in Paragraph 1 mean?
A. Important. B. Strange.
C. Interesting. D. Pleasant.
答案与解析 B 词义猜测题。这样一个年轻人竟然在垃圾中搜寻东西,自然会让人感到有点儿“奇怪”,于是作者加以询问,故B项符合逻辑。
2.From Paragraph 2 we know that the man ________.
A. did his job very well
B. had no friends or family
C. wasn't living a good life
D. was not welleducated
答案与解析 C 推理判断题。通过第二段对这个人的描述可推知,他当时生活得很不好,故选择C项。
3.The writer's description in Paragraph 3 shows that ________.
A. the man was extremely hungry
B. the man had never eaten a peanut cake before
C. the writer often helped homeless people
D. the writer felt happy to have helped the man
答案与解析 A 推理判断题。由作者提供食物后那个年轻人一系列的反应可推知这个人饿坏了。
4.The writer hoped that ________.
A. there would be no homeless people
B. the man would pass on the kindness
C. he would be much richer to help others
D. the man would have a positive attitude toward life
答案与解析 D 细节理解题。通过第四段前两句话可知,作者希望他对生活持积极的态度。